De behandelingen bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer

Op controle

Als je op controle komt, kijkt de tandarts of je tanden en kiezen er mooi uitzien. En of je geen gaatjes hebt. Ook kijken we hoe het poetsen gaat. 
Als je wat hulp nodig hebt, geeft de assistente tips.

Onze tandarts komt met de Dental Car twee keer per jaar bij elke basisschool in Zoetermeer. In de Dental Car doet onze tandarts de controle van je gebit en geven wij poetsles. Je kan met mama of papa komen of je wordt opgehaald uit de klas. Dan mag je gezellig met een aantal kinderen uit de klas naar de tandarts toe!

Wat is tandplak en tandsteen?

Elke keer als je iets eet vormt zich op je tanden een onzichtbaar laagje plak. Daar wonen bacteriën in. Die veroorzaken gaatjes. Niet zo mooi dus.
Zo krijg je gaatjes en dat wil je natuurlijk niet. Daarom moet je regelmatig poetsen, wel 2x per dag. ’s Ochtends na het eten en ’s avonds voor het slapen gaan, dan maak je je tanden mooi schoon.

Als tandplak toch lang blijft zitten, wordt het hard. Dan heet het tandsteen. Dat kan je niet meer zelf wegpoetsen. Daarom haalt de tandarts het weg.

Poetsles

Als je poetsles krijgt, leer je van de assistente hoe je je tanden moet poetsen. Om goed te zien hoe het poetsen is gegaan, kleuren we je tanden even paars. Dat ziet er grappig uit. Hiermee kunnen we zien of er tandplak op je tanden zit. Misschien gaat het poetsen al heel goed en soms zijn er plekjes waar het nog iets beter kan, dan helpt de assistente je en geeft wat tips. 

Door goed te poetsen, zorg je dat je geen gaatjes krijgt. De assistente legt je tijdens de poetsles uit hoe het moet. Weet je al hoe vaak per dag je moet poetsen? En waar je moet beginnen? Goed opletten, dan leer je poetsen als de beste!

Alles weten over je tanden poetsen?

Fluoride

Fluoride zit in tandpasta. Het zorgt ervoor dat je tanden goed beschermd zijn tegen gaatjes. 

Bij de controle smeert de tandarts als het nodig is fluoride op je tanden. Dan worden je tanden sterker en krijg je dus minder snel gaatjes.

Röntgenfoto’s

Je tandarts kan een foto maken, dwars door je mond! Met een moeilijk woord heet dat een röntgenfoto. Dat spreek je uit als runtgenfoto.

Zo kan de tandarts zien of je tand van binnen nog gezond is. Zij kan ook zien of je kiezen goed door gaan komen. En of je een beugel nodig hebt. Heel handig dus!

Sealen

Zo rond je 6e jaar krijg je nieuwe kiezen achter je melkkiezen. Die blijven zitten en gaan niet meer wisselen. Om te voorkomen dat er gaatjes komen in deze nieuwe kiezen en om het poetsen makkelijker te maken, worden er (als het nodig is) laklaagjes op gelegd. Heel simpel, net als nagellak voor je nagels maar dan kiezenlak voor je kiezen.

Gaatjes

Soms komt het weleens voor dat je een gaatje hebt, dan kom je een keer extra bij ons langs en gaan we het gaatje maken. We poetsen de kies eerst schoon, dan doen we even een ringetje om de kies heen, lijmen we hem en vullen we de kies weer met kiezenklei. Dan ziet hij er weer helemaal mooi uit, net als je andere kiezen.

 

Soms kiest de tandarts ervoor om een tentje om je kies te bouwen, dat heet een rubberdam. Dan ziet de tandarts alleen de kies die gerepareerd moet worden en heb jij niet zo’n last van alle gekke smaakjes.

Silver Diamine Fluoride

Silver Diamine Fluoride (SDF) is een behandeling die onze tandarts kan gebruiken als je een gaatje hebt. Als de tandarts denkt dat deze behandeling bij jou past, krijgen jij en je ouder/verzorger informatie hierover. 

Wenafspraken

Vind je het een beetje spannend? Dat is helemaal niet erg hoor. Je bent echt niet de enige! Ook daar hebben we een handige oplossing voor. Dan kom je eerst gewoon een keertje wennen met mama en papa. We laten dan eerst alles op je hand zien en oefenen daarna in je mond. Rustig op je eigen tempo. Vind je het nou heeeeeel spannend, dan kom je gewoon nog een keertje om te oefenen. Dat is helemaal niet erg.

Tand trekken

Soms is je tand of kies ziek en moet de tandarts deze eruit halen. Wij geven de tand of kies dan slaapwater waardoor je er weinig van merkt.
Het is belangrijk om je tanden gezond te houden:
> goed poetsen (twee keer per dag)
> niet teveel eet- en drinkmomenten op een dag.   

Een beugel

Als je in de groei bent, groeien je tanden mee. Bij sommige kinderen groeien ze niet helemaal recht. Dan kan je misschien niet meer goed kauwen. Of woorden niet meer goed uitspreken. Of je kunt je tanden niet meer goed poetsen.

Onze tandarts kijkt of je een beugel nodig hebt. Als dat zo is, krijg je een verwijzing naar de orthodontist. Let er wel op dat je goed poets met een beugel. Klik hier voor een handig poetsfilmpje

De leukste tandartsen van Zoetermeer vind je bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer. Maak een afspraak!

Meer weten?